Posts

Won-Door doors pull the north and south together

Won-Door doors pull the north and south together

Won-Door doors pull the north and south together

Public Library of Cincinnati and Hamilton County

CINCINNATI — In the Public Library of Cincinnati and Hamilton County in Ohio doors from the Won-Door Corporation make a seamless, protective, transition between the north and south buildings.

Public Library of Cincinnati and Hamilton CountyAccording to District Manager Courtney Watson, who oversees the Kentucky, Ohio, upstate New York, Pennsylvania and West Virginia areas, the two curved doors in the new addition provide protection for a wide-open stairway that connects four different spaces on the first floor of the new building.

Two straight doors in the building connector and two more in the bridge provide area separation protection.

All of the doors have been in operation since 1997 and are still working beautifully, Watson said. They just passed inspection again in March 2016.Public Library of Cincinnati and Hamilton County

Architect Tim Timberman for WA Architects, specified the doors for his design.

The main library, on the west side of Vine Street between Sixth and Seventh streets, has been a prominent part of downtown Cincinnati since 1874. Viewed as the most magnificent public library building in the country at the time, it features a towering atrium with a skylight ceiling, a contemporary design and plenty of open space.

Public Library of Cincinnati and Hamilton CountyThe original 200,000 square-foot building, dedicated to Hamilton County residents who died in World War I, World War II and the Korean War, today is the cornerstone of the main library Public Library of Cincinnati and Hamilton Countycomplex.

In 1982, a 360,000 square-foot renovation was added that encompassed the entire block, with five floors wrapping around the 1955 building to create one of the largest public library buildings in America.

In 1995, work began to expand across Ninth Street with a four-story bridge linking the north and south buildings which is where Won-Door doors come in. The North Building opened Jan. 15, 1997 and renovation of the South Building was finished in Dec. 1997, bringing the square footage to over 542,527 square feet.

Won-Door is the solution for O.C. Tanner restoration

Won-Door is the solution for O.C. Tanner restoration

Won-Door is the solution for O.C. Tanner restoration

 

Won-Door is the solution for O.C. Tanner restorationSALT LAKE CITY — Continuity. The preservation of light and space.

That’s what Won-Door products helped to provide in the O.C. Tanner headquarters restoration and remodel.

The four FireGuard accordion fire doors installed in the front entrance area of the building at 1930 S. State St. in Salt Lake met both the fire protection and egress requirements and worked with the design to create a light, lovely, open space.

Because the doors are recessed in storage pockets, they are virtually out of sight when there’s no emergency.

“It was the only way to have glass and the openings we wanted in the new entrance,” said Cecilia Uriburu, an associate with FFKR Architects. “We wanted to provide continuity while allowing for 600 or more people to pass through on a daily basis.”

Uriburu said Won-Door FireGuard horizontal doors was the only and best solution.

The architectural firm used four Won-Door doors in the project: two 23’ wide doors and two 40’ wide doors.

“We’re very happy with it,” Uriburu said.

O.C. Tanner was founded in 1927 as a maker of fine jewelry and provides rewards as well as service and performance recognition awards for businesses, individuals and organizations around the world.

The company has offices in Canada, England, Australia, Singapore, Frankfurt, Mexico City, Hong Kong, Shanghai, India, Tokyo and Salt Lake City with 8,000 clients in 150 countries.

O.C. Tanner provided the award medals for the 2002 Olympic Winter Games and commemorative rings for the 2000 Sydney Games, the 2004 Athens Games, the 2006 Torino Games and the 2010 Vancouver Games.

Tom Nordquist is the District Manager for the Won-Door region that includes Arizona, Colorado, Utah, New Mexico, Wyoming and southern Nevada.

Guilford High School

Won-Door at the heart of the new high school

 

Won-Door at the heart of the new high school

 

GUILFORD, CT. — In the new Guilford High School at 605 New England Road, there's a bow tie type of function in the center of things.Guilford High School

That's where the three specially curved Won-Door FireGuard doors play their part, separating and converging the egress access from the three levels of the atrium.

"The basic design of the building incorporated a curved sight line. The architect also designed the stairwells, where the Won-Doors were used, to have larger than usual landing areas," District Manager for the New England area, Jeremy Jasper, said. "Because of Won-Door's ability to supply egress accordion-style doors for large openings as well as radius construction, it made this a perfect application for the Won-Door fire door system.""guilford5

"It's right at the heart of the building," explained Jess Saylor, project architect with Tai Soo Kim Partners of Hartford, Connecticut. O&G/Fusco Joint Venture associates built the school that was designed by Tai Soo Kim Partners.

"The stairs are right past the knot.
Saylor said the Won-Door doors make it possible to secure the space and still open it up for the high volume of foot traffic.

The exit hardware — which is a feature of all Won-Door FireGuard products — allows someone trying to leave the area to push a paddle and prompt the door to open for a pre-programmed distance, pause for 4-5 seconds and then close again.

The dean of students at Guilford said this feature is popular. The door in the high school is programmed to open a five-foot window on demand and as needed for a short time.

The three-story, $92 million school building opened in September and replaces the existing high school in Guilford. It features a central commons area that doubles as a cafeteria and lobby for surrounding spaces and classrooms that adapt to a wide variety of teaching and learning modes.guilford3

Lorri Hahn, communications coordinator for the Board of Education, said the 208,000 square-foot school will house 1,153 students in grades 9-12.
guilford2Members of the current student body not only have had the chance to watch the new school take shape but signed their names on the last beam put into place at a "Topping off" ceremony on March 7, 2014.

The old school will be demolished with only the former science lab area saved for a re-purpose.

lankenau2

Heart Pavilion at the Lankenau Medical Center

WON-DOOR IS AT THE HEART OF THE MATTER

By Sharon Haddock

 

lankenau1WYNNEWOOD, Pa. — Doctors, administrators and patients alike, are singing the praises of the new Heart Pavilion at the Lankenau Medical Center opened in the late summer of 2013.

The Won-Door Corporation is part of that pavilion and related campus buildings.

"The doors offer an open design throughout, allowing for all of the natural light to come in from the exterior wall of windows," said Courtney Watson, Won-Door District Manager for the area. "The open design also provides better airflow and traffic flow throughout the buildings."

The 19 FireGuard doors are a combination of straight track doors, doors that follow a curve, traditional nose-style lead post model doors and the newer compressed stack, flat lead post model, doors.

Sixteen doors are in the pavilion: three each at the visitor elevators on three floors, one on the street level and on the mezzanine level in the waiting areas and two in the patient wing onlankenau2 the fourth floor.

Two more doors are in the center building and connector building waiting area.

Another door in the south Medical Office Building is at the atrium.

The point-of-access doors in front of the elevators provide fire and smoke protection while still maintaining an open design feel in and around the elevators.

Two provide occupancy separation (in the waiting areas) while two more provide a seamless transition between old and new construction.

Two provide cross-corrider protection. The atrium door provides vertical opening protection.

The doors range in size from three feet to 22 feet in length and approximately eight feet to almost 11 feet tall.

lankenau3Kerry F. Sehulster, who works in the engineering department of the medical center, handles the fire alarm and security concerns for the facility.

Sehulster said all of the doors at the medical center provide an effective barrier to fire and smoke when they are activated.

The Lankenau Medical Center is one of the region's oldest and most honored hospital facilities. The center is ranked as one of the top five hospitals in Philadelphia and one of the top 10 in Pennsylvania by U.S. News and World Report in 2014.

The hospital was started in 1860 as a 50-bed facility known as the "German Hospital of the City of Philadelphia" offering admission to "unmarried persons paying 25 cents a month."lankenau5

The Heart Pavilion was constructed as part of Main Line Health's Lankenau Heart Institute. Main Line is a regional health system with more than 2,000 board-certified physicians, four acute care facilities and a large network of patient care locations.

Lankenau Medical Center is home to Lankenau Institute for Medical Research (LIMR). LIMR is one of a few freestanding, hospital-associated research centers in the nation dedicated to advancing patients’ health and quality of life.

lankenau7

Westfield San Francisco Centre

Westfield San Francisco Centre

Won-Door part of successful downtown Westfield San Francisco Centre

By Sharon Haddock

Westfield San Francisco Centre

WESTFIELD, Calif., — Microsoft wanted to offer a dramatic customer experience at its new store in the Westfield San Francisco Centre mall on historic Market Street.

So when the designers decided to open up the entire 70-foot storefront, Won-Door became the key element, a way to keep the clean and airy expanse while still providing fire and smoke protection.

Jim Keenaghan, the project manager for J.T. Magen & Company, Inc., said the protective FireGuard door was the solution to meeting San Francisco City safety standards.

"It was the only option," he said.

The bi-parting door can pull completely across the expanse of the storefront when triggered for an emergency, providing an effective barrier between the store and the rest of the mall. The rest of the time, the door is hidden away out of view.

Catherine Tubbs, Won-Door's district manager for northern California and northern Nevada, said there are many Won-Door doors in the mall but the one for the Microsoft Retail store is of unusual length to accommodate the extreme width (68' 6.5" x 9' 3.25").

"The interesting part of the design is that the door is an off-set bi-part with 53' of the door coming out of a pocket at a radius," Tubbs said. "By bi-parting the door in this manner the client is able to take advantage of the total opening width and yet offer the ability to close this space down in fire mode."

The Westfield San Francisco Centre mall is a premiere, high-end, shopping center — one of the three largest shopping centers in America — with six-story anchors as well as over 200 specialty stores.

Twenty million people visit the shopping center each year.

Adolph Feiss founded the center, known as The Emporium, in 1896, as a cooperative of privately owned retail stores on Market Street.

The cooperative quickly became the flagship store (and the hub of social activity) of the northern California department store chain and held that position for almost 100 years.

Concerts took place there every Saturday night, featuring talent on stage in the two-tiered bandstand and café under the dome designed by Parisian-trained American architect Albert Pissis.
The fires that followed the 1906 San Francisco earthquake ruined The Emporium except for the Market Street beaux arts façade. However, the basic structure with its celebrated dome was rebuilt and the area has remained a popular shopper's destination.

Forest City Enterprises and The Westfield Group began a $460 million rebuild in 2006, restoring the neoclassical façade and legendary dome and finishing more than 1.5 million square feet in retail space in the heart of the downtown.

Ann Arbor Underground Parking Structure Project

Ann Arbor Underground Parking Structure Project

Won-Door goes underground in Ann Arbor

By Sharon HaddockAnn Arbor Underground Parking Structure Project

ANN ARBOR, MI — Won-Door accordion fire doors have gone underground in the City of Ann Arbor, Mi., as part of a $42 million Ann Arbor underground parking structure designed to take the city into the future.

Three Won-Door FireGuard doors, one on each of the three underground levels, protect and seal off a communicating, decorative staircase and provide a safe way out for parking customers in the event of a fire, an explosion or similar emergency event.

The three doors are off-set, bi-parting doors 46' wide. One is 11' tall while the other two are 8'6" tall.

All of the Ann Arbor Underground Parking doors have custom curved track that follows an "S" curve con figuration which mirrors that of the staircase, then turn 90 degrees to park into the pockets.

Mike Stankovich, district manager for the Michigan, Indiana, Illinois area, said the S. Fifth Ave. Underground Parking Structure Project represents Won-Door's ability to provide high quality safety in unique circumstances.

Carl Walker Inc., the parking specialist architectural firm that was teamed up with Luckenbach-Ziegelman, the Ann Arbor-based architectural firm responsible for the design, discovered the unique fire protection and egress capabilities of the FireGuard doors, and designed them into their plan.

"It is a very unique and interesting application for our fire doors to protect an ornamental staircase on three floors of the Ann Arbor underground parking garage," Stankovich said. "It certainly showcases FireGuard's outstanding capabilities, in somewhat of a one-off application, in an unusual environment (location)."

These FireGuard doors utilize the individual door status display options, that give a visual readout of each door's system status. The doors are also being monitored remotedly in the parking office to be sure the operating system is healthy. They are ready at all times in case of an emergency, Stankovich added.

Doug McCune, project superintendent for Christman Constructors, the contractor for the garage, said the doors are being used for egress from the three underground levels and fill the need nicely.

The core area redevelopment project which includes new water mains, expanded electrical capacity, a new alleyway, a new midblock street and extensive pedestrian improvements is intended to support future downtown growth and development of the District Library activities and use.

The project came with several major challenges: a tight urban site with adjacent heavy foot and motor traffic, close proximity to neighboring businesses and the problems that come with the nature of below-grade construction.

The 287,900 square-foot structure will feature an underground connection to the Ann Arbor District Library and parking spaces near the connection point will be managed to encourage library patron use.

Forty-three thousand cubic yards of material has been excavated to make space for the parking structure (with the excavated material used as part of the structural concrete mix and all demolished concrete, asphalt and wood is recycled).

The underground parking structure has achieved demonstration site status and will be among the first facilities eligible for Green Garage certification.

Once operational, the garage will include electric charging stations for electric and hybrid cars and energy-saving lights.

The site was designed with future development and vertical expansion in mind. This includes possible additional residential, retail, and/or office buildings and a public plaza on the area above the underground garage.